Efficiënt Communiceren bij Hoogbegaafden: Duidelijkheid en Impact in Elk Gesprek
Hoogbegaafden hebben vaak een snelle, diepgaande manier van denken, wat hun communicatie zowel een kracht als een uitdaging kan maken. Terwijl ze vaak in staat zijn om complexe ideeën snel te begrijpen en te verwerken, kan het voor anderen lastig zijn om hen te volgen als de communicatie te snel, te technisch of te abstract is. Efficiënt communiceren betekent voor hoogbegaafden het vinden van de juiste balans tussen helderheid en de complexiteit van hun gedachten, zodat de boodschap overkomt zoals bedoeld.
De sleutel tot efficiënte communicatie
Een belangrijke sleutel tot efficiënte communicatie is het vermogen om te vereenvoudigen zonder de essentie van het idee te verliezen. Hoogbegaafden kunnen soms in details verzanden of overmatig gebruik maken van jargon, wat de boodschap verwarrend kan maken voor mensen die minder vertrouwd zijn met het onderwerp. Het ontwikkelen van de vaardigheid om complexe concepten op een eenvoudige en begrijpelijke manier uit te leggen, maakt hun communicatie veel effectiever en zorgt ervoor dat anderen hun ideeën kunnen begrijpen en waarderen.
Actief luisteren
Daarnaast is het belangrijk dat hoogbegaafden leren om actief te luisteren en in te spelen op de behoeften van hun gesprekspartner. Door de snelheid van hun eigen denken kunnen ze soms geneigd zijn om snel te reageren of hun ideeën door te drukken, zonder genoeg ruimte te geven voor anderen om hun mening te delen. Efficiënt communiceren vereist echter ook het vermogen om anderen in staat te stellen zich gehoord te voelen en constructieve feedback te ontvangen.
Hoe schakel je je eigen denken uit om beter bij de ander te blijven?
Veel hoogbegaafden melden in de loopbaanbegeleiding dat ze in een meeting of gesprek eigenlijk voortdurend in de oplossingen zitten. Ze denken meerdere stappen vooruit en kunnen dat precies niet controleren. Actief luisteren is een vaardigheid, dat gaat dus niet vanzelf. Je wordt er niet mee geboren, dit zal je moeten oefenen. Daarnaast is het belangrijk om het gesprek bewust mee te maken. Zo kun je oefenen:
- Een goede voorbereiding kan wonderen doen. Schrijf tussen je voorbereiding wat tips voor het actief luisteren. Zelf noteren wij wel eens: “geen oplossingen aanreiken, noteer ze” – “blijf meedenken met wat je hoort” – “samenvatten” …
- Noteer in kernwoorden of tekeningen. Plan op voorhand tijd in je agenda om deze notities te verwerken. Je wacht daar graag niet te lang mee.
- De gekende handvatten kunnen helpen: attenderen, knikken, kort herhalen wat gezegd werd… wij doen dat vooral in onze eigen gedachten en benoemen dat niet luidop.
Ga vooral aan het oefenen!
Maak je keuze: welk kanaal is handig?
Hoogbegaafden kunnen ook profiteren van het bewust kiezen van de juiste communicatiemiddelen voor verschillende situaties. Soms is een korte, gerichte e-mail effectiever dan een langdurige uitleg, terwijl in andere gevallen een face-to-face gesprek nodig is om subtiele nuances over te brengen. Door hun communicatiestijl aan te passen aan de situatie en de ontvanger, kunnen hoogbegaafden zowel duidelijk als impactvol communiceren.
In ieder geval is vlot communiceren het product van veelvuldig oefenen. Verwacht dus niet van jezelf dat je hier een pro in wordt zonder inspanning. En zoals voor vele hoogbegaafden geldt, lees je in zodat je begrijpt wat je kan doen. Ga op zoek naar handvatten.
Practice makes better
Guy Borrenbergs & Tania Gevaert
Guy Borrenbergs is een industrieel ingenieur (Thomas Moore) en een graduaat auto-mechanica (Karel de Grote Hogeschool) die ondertussen bijna 23 jaar professionele ervaring in de business kan optekenen. Hij stuurde vele jaren een team aan en coachte collega’s in een salescontext.
Naast deze professionele doeleinden is Guy al meer dan 35 jaar actief in verschillende muziekverenigingen op hoog niveau. Hier worden musiceren, maar ook sociale contacten en samenwerken hoog in het vaandel gedragen.
Guy is loopbaanbegeleider geworden vertrekkend van zijn eigen ervaringen, hij weet als geen ander hoe belangrijk het is om gezien te worden in je job. Waardering begint bij de persoon!
Tania Gevaert is psychotherapeut (L.Pt.) en ECHA Specialist in Gifted Education. Ze is sinds haar 21e ondernemer en ging ten tijde van de opvoeding een tijd in loondienst werken. Na het mislukken van een eerste studie duurde het tot haar 33e voor ze terug de stap naar een diploma zette. Inmiddels volgden heel wat studiejaren (de teller staat in 2023 op 15 jaar) en vele certificaten en diploma’s. Tania is directeur van Samen Slimmer Groeien, multidisciplinaire praktijk gespecialiseerd in hoogbegaafdheid. Daarnaast is Tania auteur, praktijk onderzoeker, internationaal spreker en vooral gedreven om (kennis) te delen.