Creativiteit bij hoogbegaafden

Creativiteit bij Hoogbegaafden:
De Kracht van Creatief Denken en Onbegrensde Mogelijkheden

Fantasie is een van de meest krachtige en waardevolle eigenschappen van hoogbegaafden. Voor hen is het vermogen om buiten de gebaande paden te denken en te fantaseren vaak een manier om de wereld te begrijpen en te transformeren. Het is niet slechts dagdromen, maar een diepgewortelde, intellectuele kracht die hen in staat stelt om nieuwe ideeën te creëren, complexe problemen op te lossen en grenzen te verleggen.

 

Het start met fantasie

Hoogbegaafden hebben vaak een levendige innerlijke wereld, gevuld met ideeën, scenario’s en mogelijkheden die hen inspireren en uitdagen. Dit vermogen om te fantaseren stelt hen in staat om concepten te verkennen die anderen misschien niet eens zouden overwegen. Of het nu gaat om het visualiseren van een wetenschappelijke doorbraak, het ontwikkelen van een kunstproject of het bedenken van alternatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken, hun fantasie is de motor achter veel van hun creativiteit en innovatieve denken.

Het is heerlijk om je creatieve denkvermogen de vrije loop te laten gaan, maar het kan ook beangstigen. Een brein dat nooit ophoudt met het aanbrengen van nieuwe gedachten.

Van creatief denkvermogen tot piekeren

Fantasie kan voor hoogbegaafden echter ook een tweesnijdend zwaard zijn. Terwijl het hen helpt om nieuwe ideeën en inzichten te ontwikkelen, kan het ook leiden tot overdenken en het verliezen van grip op de realiteit. Omdat ze in staat zijn om meerdere scenario’s en ideeën tegelijkertijd te verkennen, kunnen ze zich soms in hun eigen gedachten verliezen, wat hen afleidt van praktische taken of hen overweldigt. Dit kan vooral problematisch zijn wanneer de fantasieën zich niet vertalen naar concrete actie, waardoor ze het gevoel hebben dat ze “vastzitten” in hun eigen denkwereld.

Het komt vaker voor in de begeleiding dat we merken dat hoogbegaafden gigantisch veel ideeën hebben maar geen enkele leidt tot actie. Je blijft in je hoofd zitten, ziet geen uitvoering. Met name bij onderpresteren zien we dat vaker naar voren komen. Veel onderpresteerders hebben namelijk niet geleerd om toepassingen uit te werken. Ze missen het praktische luik omdat ze het niet geoefend hebben in hun kindertijd. Meer nog, ze hadden punten op school die goed genoeg waren, waardoor niemand doorhad dat ze niet aan het leren waren. Ze verwerkten op korte termijn en kwamen niet tot diepliggend leren. Velen van hen ontweken elke uitdaging. Het ontbreekt ze aan doorzetting.

Als volwassene kan je dat zuur opbreken, er wordt namelijk nu wel uitvoering van je verwacht. Geen nood, je kan je onderpresteren op elk moment in je leven ombuigen. Het is nooit te laat!

Waarom het belangrijk is om te blijven ontwikkelen

De rijke fantasie kan soms sociaal isoleren. Een aantal hoogbegaafden heeft de neiging om meer in hun eigen gedachten en ideeën te leven, wat hen moeilijk te begrijpen maakt voor mensen die minder gedreven zijn door fantasie en abstract denken. Dit kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid of het gevoel “anders” te zijn, wat vooral moeilijk is als hun fantasieën niet altijd worden begrepen of geapprecieerd door anderen.

Voor een deel mensen met een hoog potentieel is die fantasie eerder beperkend. Ze komen niet tot creëren, maar lopen vast in theorieën. Ze verliezen verbinding met anderen. Geraken verstrikt in hun feedback loop.

Je fantasie als uitlaatklep

Toch biedt fantasie hoogbegaafden de mogelijkheid om te ontsnappen aan de beperkingen van de alledaagse werkelijkheid. Het stelt hen in staat om creatief te zijn, te experimenteren met nieuwe ideeën en zelfs te evolueren op manieren die hen verder helpen in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Het is een kracht die hen helpt om de wereld te transformeren, maar het vereist ook de vaardigheid om balans te vinden en de fantasie te integreren in de realiteit.

“Fantasie is het speelveld van de geest, waar hoogbegaafden de wereld herscheppen,
maar ook zichzelf kunnen vinden.”

 

Guy Borrenbergs & Tania Gevaert

Guy Borrenbergs is een industrieel ingenieur (Thomas Moore) en een graduaat auto-mechanica (Karel de Grote Hogeschool) die ondertussen bijna 23 jaar professionele ervaring in de business kan optekenen. Hij stuurde vele jaren een team aan en coachte collega’s in een salescontext.
Naast deze professionele doeleinden is Guy al meer dan 35 jaar actief in verschillende muziekverenigingen op hoog niveau. Hier worden musiceren, maar ook sociale contacten en samenwerken hoog in het vaandel gedragen.
Guy is loopbaanbegeleider geworden vertrekkend van zijn eigen ervaringen, hij weet als geen ander hoe belangrijk het is om gezien te worden in je job. Waardering begint bij de persoon!

Tania Gevaert is psychotherapeut (L.Pt.) en ECHA Specialist in Gifted Education. Ze is sinds haar 21e ondernemer en ging ten tijde van de opvoeding een tijd in loondienst werken. Na het mislukken van een eerste studie duurde het tot haar 33e voor ze terug de stap naar een diploma zette. Inmiddels volgden heel wat studiejaren (de teller staat in 2023 op 15 jaar) en vele certificaten en diploma’s. Tania is directeur van Samen Slimmer Groeien, multidisciplinaire praktijk gespecialiseerd in hoogbegaafdheid. Daarnaast is Tania auteur, praktijk onderzoeker, internationaal spreker en vooral gedreven om (kennis) te delen.

 

Facebook
Twitter
Email
Print
Picture of Tania Gevaert

Tania Gevaert

Tania Gevaert is psychotherapeut (L.Pt.) en ECHA Specialist in Gifted Education. Ze is sinds haar 21e ondernemer en ging ten tijde van de opvoeding een tijd in loondienst werken. Na het mislukken van een eerste studie duurde het tot haar 33e voor ze terug de stap naar een diploma zette. Inmiddels volgden heel wat studiejaren (de teller staat in 2023 op 15 jaar) en vele certificaten en diploma’s. Tania is directeur van Samen Slimmer Groeien, multidisciplinaire praktijk gespecialiseerd in hoogbegaafdheid. Daarnaast is Tania auteur, praktijk onderzoeker, internationaal spreker en vooral gedreven om (kennis) te delen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WEBINARS

Volg ons gratis webinar 5 keer per jaar!

Data Webinars

  • 22/04 Waarden en Normen
  • 11/06 De belangrijke rol van downtime; reflectie én ontspannen in de vakantie

Talent in Groei voorziet steeds een stevig kader en reikt je oefeningen aan. Meld je aan via mail  aan loopbaanbegeleiding@talentingroei.be

We starten stipt om 20u. Deelnemers ontvangen een syllabus en de opname achteraf.

Je kan uitgesteld kijken vanaf 1 maand na het webinar op onze pagina op LinkedIn