FOMO… hoe jij meer vat krijgt op je keuzes

Fear of Missing Out (FOMO), ik ken geen enkele hoogbegaafde die hier geen last van heeft. Je ziet alles, maar dan ook alles. Het is bijna een onmogelijke opdracht om je te focussen in een wereld waarin alles binnenkomt. Lees verder om te weten hoe jij alsnog wijze keuzes kunt maken zonder je schuldig te voelen.

Waar het vandaan komt

Heel wat hoogbegaafde volwassenen hebben erkenning gemist in hun opgroeien. Ze zijn pas in hun volwassenheid tot inzicht gekomen: wat bij de hoogbegaafdheid hoort en wat jouw daardoor anders maakt dan de anderen. Maar ook wat je talenten dan zijn, als hoogbegaafde. Je hebt er dus mogelijk jaren van ‘pleasen’ achter de rug. Je wil zo graag voldoen, want:

  • Een hoogbegaafde heeft bakken energie;
  • Heeft meerdere talenten;
  • Kan snel denken en schakelen;
  • Is heel creatief, innovatief, …
  • Maakt geen fouten, …

Zal ik nog een tijd doorgaan? Of is het duidelijk dat deze overtuigingen je FOMO-gedachten en gedrag voeden.

Wat betekent FOMO voor jou?

Mogelijk ben jij ook een persoon die vindt dat die geen “neen” mag zeggen. Alle voorstellen vertalen zich naar een extra actie uitgevoerd door jou. Je agenda staat al boordevol, toch vind je elke keer weer meer to do’s. Aangemoedigd door “ik kan toch niet zeggen dat…” en “wat gaan ze van mij denken als…”

Het overkomt je niet enkel op het werk, waar je weer verslaggever bent. Je doet het ook in je privé leven. Je gaat netjes op de koffie op je ene vrije dag. Je laat het sporten vallen omdat iemand je influisterde dat je op maandag je huis moet poetsen, zodat het netjes is voor de week. Je gaat op zaterdag naar de supermarkt, omdat het zo hoort. Ondertussen pik je dagelijks het nieuws mee (actualiteit is belangrijk). En heb je die nieuwste serie op zondagavond half slapend toch wel “gezien”. Je agenda herinnert je aan afspraakjes en verjaardagen waar je cadeautjes voorziet. Wanneer is het aan jou?

De eerste stappen in meer tijd voor jezelf

  1. Weet dat je “neen” mag zeggen. Gun jezelf af en toe een “neen”. Weet dat het zelbeschadigend is om altijd over je eigen grenzen te (laten) gaan.
  2. Ken je to do-lijst
    Staat die vol met verplichtingen?
    Is er nog ruimte?
    Wat kost het je om “ja” te zeggen?
    Waarom zou je “ja” zeggen?
  3. Wees kritisch: geniet je nog wel van al deze verplichtingen?
 

Specifiek voor op je werk: wat is jou specialisme, jouw domein?

  • Begrenzen brengt duidelijkheid
    Als je wil leren “neen” zeggen dat moet ook helder zijn waar je meer tijd wil voor overhouden. Je bent beter specialist in een paar zaken dan all-rounder als dat niet je talent is.
  • Overzicht bewaren is cruciaal
    Kaderen, werk met een Trello of andere app. Gebruik je agenda maximaal. Noteer hierin niet alleen je verplichtingen maar ook je wensen.
  • Focus!
    Leer jezelf om te focussen op je doelen, je taak. Dat is training, zeker voor hoogbegaafden die alles tegelijk kunnen in het vizier houden.

Recht op doel: hét stappenplan

  1. Neen zeggen is een vaardigheid, hoe meer je het doet hoe vlotter het zal gaan.
  2. Check je werklast en of er ruimte is in je agenda. Doe het niet enkel mentaal, ga fysiek in je agenda bladeren. En check je to do-lijst en wensenlijstje.
  3. Wees argwanend voor mensen die graag delegeren (naar jou).
  4. Laat anderen de kans om eens te falen. Neem niet steeds alles uit handen. Ook al weet je dat sneller en foutloos werk aflevert.
  5. Jij bent niet de Spoedafdeling of de Brandweer.
    Sta niet meer steeds klaar om te springen bij elke vraag.
  6. Wat is jouw specialisatie?
    Wat is jouw kerntalent, je WYRD, je ikigai, … datgene dat je drijft? Ga op ontdekking:

Eigenaar van je keuzes

Mogelijk word jij tot vandaag gedreven door FOMO. Je kent je talenten maar zette die vooral in om aan verwachtingen te voldoen. Stop ermee! Maak bewuste keuzes, leeft voor jezelf en doe datgene waar jij je tijd in wil steken. Ga voor meer werkvreugde én meer ademruimte voor jezelf.

 

Start hier om jezelf beter te leren kennen, download

  • Word ondernemer van je talent (Gevaert, 2017)
  • Vind je IK-I-GAI
Facebook
Twitter
Email
Print
Picture of Tania Gevaert

Tania Gevaert

Tania Gevaert is psychotherapeut (L.Pt.) en ECHA Specialist in Gifted Education. Ze is sinds haar 21e ondernemer en ging ten tijde van de opvoeding een tijd in loondienst werken. Na het mislukken van een eerste studie duurde het tot haar 33e voor ze terug de stap naar een diploma zette. Inmiddels volgden heel wat studiejaren (de teller staat in 2023 op 15 jaar) en vele certificaten en diploma’s. Tania is directeur van Samen Slimmer Groeien, multidisciplinaire praktijk gespecialiseerd in hoogbegaafdheid. Daarnaast is Tania auteur, praktijk onderzoeker, internationaal spreker en vooral gedreven om (kennis) te delen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WEBINARS

Volg ons gratis webinar 5 keer per jaar!

Data Webinars

  •  8/01 Goede voornemens omzetten in échte doelen
  • 18/02 Waarden en Normen
  • 22/04 Hoogbegaafde volwassenen en hun talentontwikkeling: wat maakt het anders? Gastwebinar bij Séverine Van de Voorde
  • 11/06 De belangrijke rol van downtime; reflectie én ontspannen in de vakantie

Nicole en ik voorzien steeds een stevig kader en reiken je oefeningen aan. Meld je aan via mail  aan loopbaanbegeleiding@talentingroei.be

We starten stipt om 20u. Deelnemers ontvangen een syllabus en de opname achteraf.

Je kan uitgesteld kijken vanaf 1 maand na het webinar op onze pagina op LinkedIn