Goede voornemens, doelen stellen, je hebt het zeker ook al meerdere keren geprobeerd. Om het kort daarna op te bergen. Dat gaan we vanaf nu anders aanpakken. Op naar de finish!
Toen ik Mission Possible omvormde naar een volwassen versie voor het weekend Achievement Coaching, vertrok ik van mijn eigen bedenkingen bij doelen stellen en afspraken met jezelf. Ik was lange tijd een uitsteller en zeer autonoom iemand. Je zou mij niet snel even vertellen wat ik moest doen… De 2 eerste keren dat ik naar The one thing luisterde (audioboeken: heerlijk in de auto) heb ik het afgezet na 10 minuten. Ondertussen werk ik al 10 jaar volgens deze methode. Ik kan je verzekeren: het werkt! Mijn productiviteit is hoog én ik heb veel tijd om leuke dingen te lezen.
Work hard, play hard
Voor je begint
Doelen stellen is niet nieuw, het is van alle tijden. Rond de jaarwisseling komt het vaak in de media. Maar laat mij alvast stellen dat je liever niet wacht tot zo een groot moment. Start wanneer je er klaar voor bent. Probeer en blijf proberen. Mindere dag? Niet erg, doorstart nemen. Ik laat je hier zien hoe je wel tot productieve doelen komt. Lees: hoe jij je doelen waarmaakt.
Een paar tips voor je recht op doel afgaat.
- Werk met een logboek om je voortgang tastbaar te maken.
- Denk ook alvast na over je supporters. Wie steunt je in moeilijke tijden maar is ook de eerste waar jij je successen mee wil vieren?
- Wees realistisch en volg jouw tempo. Veranderen is een pittig proces. Als het gemakkelijk was, dan las je nu niet dit artikel.
- Stel je doel vanuit een vertrouwen in jezelf. Haalbare tussenstappen zijn cruciaal.
Gedrag veranderen is een (haalbaar) groeiproces
Veranderen gebeurt niet overnacht, jammer. We willen het liefste een nieuw gedrag aanmeten, zoals je een nieuw pak aantrekt. Je gedrag wordt deels bepaald door je gedachten, deels door de situatie. Je verandering zal dus op twee niveaus ingrijpen. Jij kiest ervoor om je anders te gaan gedragen, je oefent dat en het lukt je. De omgeving waarin je dit nieuwe gedrag gaat toepassen zal mee bewegen.
Het stappenplan van Mission Possible brengt je naar het concreet benoemen van je doel en hoe je het wil gaan aanpakken. Neem gerust je tijd om dit plan vorm te geven. De voorbereiding is een zeer belangrijk deel van het werk, je zal merken dat de uitwerking dan vlot gaat.
In 9 stappen naar je doel
- Welk doel wil je bereiken?
Maak je doel zo concreet mogelijk. Denk daar dus best wat over na en stuur het gerust bij. Werk met een lijstje met meerdere doelen naast elkaar.
Janique stelt zich tot doel om eindelijk een standpunt in te nemen tegenover haar baas. Ze werkt al te lang zonder vast contract. Ze wil op het komende functioneringsgesprek duidelijk vragen naar het perspectief: is er ruimte voor een vast contract en wanneer mag ze dat verwachten? Ze wil een duidelijk antwoord.
- Welke voordelen levert je dat op?
Een doel zal pas werken als het jou ook wat oplevert. Door met iets op te houden zal je ruimte krijgen voor andere, nieuwe dingen.
Patrick wil zich niet meer aan de kant laten schuiven. Hij wordt enkel gebeld wanneer zijn vrienden niemand anders vinden. Ondertussen wacht op dat telefoontje en plant hij niets in voor zichzelf. Hij neemt zich voor om een paar voorstellen te doen met data erbij. Dan kan hij zelf ook plannen. Als er geen antwoord komt dan zal hij dat benoemen.
- Laat je steunen
Veranderen kost inspanning. Doorzetten is lastig. Zoek een steunfiguur in je omgeving.
Maya kiest haar zus, die is open en eerlijk. Ze staat ook klaar om samen te ondernemen. Die zal zeggen waar het op staat, goed of slecht.
- Heb vertrouwen in jezelf en je kunnen
Als volwassene heb je meer regelruimte dan vroeger. Meer keuzes betekent echter niet meteen dat het gemakkelijker kiezen is. Weet waar je “neen” tegen zegt en hoe dat ruimte maakt om “ja” te zeggen tegen datgene wat jou dichter bij je doel brengt.
Mark is als teamverantwoordelijke de oplosser van dienst. Hij kan dat. Mark is de persoon die de agenda steeds kan doen passen. Maar sinds het nieuwe bestuur krijgt hij steeds minder ruimte om te motiveren. Hij staat voor een schijnbaar onmogelijke taak.
- Hoe ver sta je nu (bij aanvang)?
Je hebt zeker al vooruitgang geboekt. Noteer even hoe ver je naar eigen voelen staat op dit moment, geef het een cijfer tussen 0 en 10.
Emile wil assertiever worden. Hij schikt zich teveel naar de wensen van anderen, vindt hij. Toch is het al beter dan een aantal jaren geleden. Hij kan al “neen” zeggen, om uitstel vragen (om dan nee te zeggen). Hij geeft zichzelf een 4,5 op 10.
- Actie
Zonder actie geen verandering. Voer uit, probeer, ga ervoor. Oefenen betekent kansen om successen te boeken.
Kathy is het zat, genoeg uitgesteld. Voorbereiding is klaar. Het ontbreekt haar aan lef, vindt ze. Ze spreekt een paar goede vriendinnen aan. Samen zetten ze alsnog de stap naar verandering.
- Houd je voortgang bij
Het is zo motiverend om je voortgang te zien. Houd dus zeker een logboek bij.
Martine kiest een plakboekje. Dirk heeft een map met zijn huiswerk. Pierre zoekt nog wat evenwicht tussen zijn smartphone en papier.
- Omgaan met tegenslag: hoe?
Gedragsverandering is een circulair proces waar je vooruit en achteruit in kunt gaan tot je uiteindelijk wel definitief veranderd bent (Prochaska & Diclimente). Je doet zoveel inspanning. Ga ervan uit dat je een mindere dag zal hebben, of 2. Tegenslagen inplannen helpt je vooruit. Negeer het niet, wees voorbereid.
Glenn neemt zich voor om die paar lastige klanten die dwingend zijn toch wat te laten wachten. Het is een moeilijk evenwicht, hij wil geen klanten verliezen. Het lukt alvast een aantal keer perfect, maar na een vakantie voelt Glenn zich wat schuldig. Hij gaat terug schuiven met de agenda. Hij is zich hyperbewust van een stilte, van een lelijke opmerking. Hij lijkt ineens ook erg veel bezig met het verleden (en dan vooral de minder goede momenten). Toch weet hij ook dat hij al een hele stap heeft gezet. Niet bij de pakken blijven zitten, zegt zijn sportvriend. Vooruit met die geit!
- Successen vieren
Succeservaringen zijn broodnodig om te groeien en gemotiveerd te blijven. Het is bouwen aan je zelfvertrouwen. Toch hebben heel wat Vlamingen moeite met succes vieren. Ze willen niet overmoedig zijn.
Je hebt echter wel bekrachtiging nodig om het als een echte leerervaring mee te nemen. Dit kost meer moeite dan een falen onthouden. Je brein is geprogrammeerd om gevaar te ontwijken, niet om successen te vieren. Dit gaat dus wat inspanning kosten, maar het is zeker de moeite waard. Plan bij de start van je doelenplan dus alvast een “feestje”. Je haalt het!
Wat heeft loopbaanbegeleiding te maken met Mission Possible?
Veel mensen denken dat loopbaanbegeleiding enkel van pas komt als je van werk wil veranderen. Niets is minder waar. Je kan in de loopbaanbegeleiding heel wat werkgerelateerde vaardigheden verwerven. Wij gaan met jouw vraag aan de slag, wil je weten welke vragen mensen bij ons komen leggen? Lees ze hier
Klik hier voor een gratis kennismakingsgesprek online met een van onze loopbaanbegeleiders om jouw vraag te verkennen en te weten of je hiermee in aanmerking komt om loopbaanbegeleiding te volgen. Check meteen hier of je in aanmerking komt voor loopbaancheques.
Bronnen
Mission Possible is een methodiek uit uit het oplossingsgerichte denken. Ben Furman kwam oorspronkelijk met Kid Skills, oplossingsgericht werken met kinderen. In samenwerking met Caroline Beumer-Peeters kwam Mission Possible als werkboek erbij. Uitgegeven bij Pica. Tania Gevaert heeft dit bewerkt voor volwassenen als werkvorm in de Achievement Coaching.
Nog een paar inspiraties die mij vooruit hebben geholpen:
Eat that frog (Brian Tracy)
The one thing (Gary Keller en Jay Papasan)