8 uitdagingen in de loopbaan van hoogbegaafden

Hoogbegaafden hebben het moeilijker bij het kiezen van een baan/richting. Ze veranderen vaker van werk. Ze stellen zich eerder perfectionistisch en veeleisend op. Hoogbegaafden ervaren meer moeite met het vinden van aansluiting. Herken jij jezelf in deze beschrijving, tijd om er iets aan te veranderen. Neem contact op met een van onze loopbaanbegeleiders.

De 8 uitdagingen

  1. Welk carrièrepad te kiezen?
    hoogbegaafden hebben vaker multipotentialiteit, toch krijgen ze niet steeds de kans om de veelheid aan talenten ook tot ontwikkeling te brengen. Er is meer sprake van stereotiepe sturing bij de loopbaankeuze van hoogbegaafden. Zo worden succesvolle leerlingen sneller op het pad geneeskunde en ingenieurswetenschappen gezet. Ook al zijn ze op artistiek of sportief vlak heel sterk. Er wordt hen minder gemakkelijk keuze gelaten. Slim zijn staat gelijk aan een universitaire studie.

 

  1. Intensiteit en emotieregulatie
    Heel wat hoogbegaafden kampen met emotieregulatie uitdagingen. Van hen wordt verwacht dat ze doordat ze cognitief sterk zijn ook hun gedrag en gevoelens beter onder controle hebben. Laat intens leven nu net een persoonlijkheidskenmerk zijn dat we binnen het hoogbegaafdheidsprofiel rekenen.

 

  1. Sneller denken en handelen
    Het is de eigenheid van de hoogbegaafdheid om snel te kunnen denken en handelen. Creatief denken in oplossingen gaat sneller dan het licht.

 

  1. Verveling
    Je schakelt sneller, waardoor je eerder uitgekeken geraakt op je werk. Je loopbaan kan sneller evolueren dan verwacht. Je hebt meer nood aan afwisseling. Je zoekt het uitdagende in het werk op. Bore-out komt om de hoek kijken bij de meeste hoogbegaafden.

 

  1. Behoefte aan autonomie
    Je hebt een job nodig waarin je veel ruimte krijgt om je eigen ding te doen, zowel qua inhoud als op vlak van tempo. Dat betekent echter niet dat elke hoogbegaafde ondernemer moet worden. Het is zeker mogelijk om in loondienst te werken, mits je talenten erkend worden.

 

 

  1. Eenzaamheid
    Je anders zijn en grote drang naar rechtvaardigheid kunnen je apart zetten van de groep. Het is vaker moeilijk om verbinding te maken met collega’s. Je hebt nood aan ontwikkelingsgelijken.

 

  1. Afgunst aantrekken
    Je carrière verloopt vaak sneller dan normaal. Je ontwikkelt vlug en leert heel snel nieuwe zaken aan. Je snelle denken en handelen vallen op. Je creativiteit kan een troef zijn die voor sommigen een bedreiging vormen.

 

  1. Perfectionisme en faalangst
    We zien vaker perfectionistisch gedrag bij hoogbegaafden. Het kan leiden tot burn-out doordat je én zeer gedreven bent én tekorten ervaart in verbinding, waardering. Tegelijk kan je faalangstig gedrag (ook wel Impostor Syndrome) je verhinderen van het nemen van kansen die passend zouden zijn voor jouw groei.

 

Reflectie over je kansen

Kleine aanpassingen kunnen het verschil maken. Zie het niet te groot, dat maakt het onmogelijk. Overweeg loopbaanbegeleiding om je op weg te zetten. Focus op datgene waar je naartoe wil.

Jouw ideale werksituatie?

  • Wanneer was je nog een keer in flow?
  • In welke omstandigheden voel je het meest energie en ben je doelgericht bezig?
  • Hoe zou een ideale werkdag eruit kunnen zien?
  • Wanneer in de leven voelde je meest voldoening en tevredenheid?

Zet in op datgene waar je controle over hebt, een minimale verandering kan al veel verschil maken. Mogelijk vind jij meer positiviteit in een duo-baan waarin je je multipotentialiteit kan inzetten. Een combinatie van iets voor de zekerheid en iets om “te spelen”.

Verder verkennen?

https://www.hetacv.be/acv-coc/connect/connect-helpt/tips-voor-hoogbegaafden-of-hoogsensitieven–werk-vinden-dat-bij-je-past?t=1708073191599

https://radio1.be/lees/waarom-zijn-hoogbegaafden-zo-vaak-ongelukkig-op-het-werk

 

 

Facebook
Twitter
Email
Print
Picture of Tania Gevaert

Tania Gevaert

Tania Gevaert is psychotherapeut (L.Pt.) en ECHA Specialist in Gifted Education. Ze is sinds haar 21e ondernemer en ging ten tijde van de opvoeding een tijd in loondienst werken. Na het mislukken van een eerste studie duurde het tot haar 33e voor ze terug de stap naar een diploma zette. Inmiddels volgden heel wat studiejaren (de teller staat in 2023 op 15 jaar) en vele certificaten en diploma’s. Tania is directeur van Samen Slimmer Groeien, multidisciplinaire praktijk gespecialiseerd in hoogbegaafdheid. Daarnaast is Tania auteur, praktijk onderzoeker, internationaal spreker en vooral gedreven om (kennis) te delen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WEBINARS

Volg ons gratis webinar 5 keer per jaar!

Data Webinars

  • 18/02 Waarden en Normen
  • 11/06 De belangrijke rol van downtime; reflectie én ontspannen in de vakantie

Talent in Groei voorziet steeds een stevig kader en reikt je oefeningen aan. Meld je aan via mail  aan loopbaanbegeleiding@talentingroei.be

We starten stipt om 20u. Deelnemers ontvangen een syllabus en de opname achteraf.

Je kan uitgesteld kijken vanaf 1 maand na het webinar op onze pagina op LinkedIn